Franka Verhagen är ny VD för Dream Orchestra

Franka Verhagen är ny VD för Dream Orchestra

Sedan september 2019 är den holländsk-venezuelanska läraren Franka Verhagen ny VD för Drömorkestern.

Franka Verhagen är utbildad gitarrlärare vid Conservatorium Maastricht i Nederländerna. Hon var i många år chef för det akademiska utbildningsprogrammet för lärare och dirigenter inom El Sistema i Venezuela. Hon är specialiserad på analys och musikalisk tolkning, auditiv träning, musikalisk stil och musikhistoria.

”Min utmaning som ny VD för Drömorkestern är att skapa nya möjligheter, fler lärare, fler resurser så att vi kan möjliggöra för fler barn och unga att tillsammans med oss sträva framåt, i ömsesidigt förtroende och kärlek till den musikaliska konsten,” säger Verhagen.

Franka Verhagen träffade Drömorkestern, som idag har mer än 100 elever från bland annat Afghanistan, Syrien, Iran, Irak, Palestina, Angola och Sverige, för första gången i juni 2019. Hon gjorde då en liten hörselövning med de mest avancerade eleverna i orkestern.

”När jag träffade killarna från Drömorkestern första gången slogs jag av uttrycken i deras ansikten: fulla av förväntningar, stolthet och lycka. Såväl ensamkommande flyktingungdomar som svenska ungdomar har identifierat sig med orkestern, vilket är ett tecken på att detta är vägen till verklig integration för alla som har varit tvungna att lämna sina hem och länder för krig och elände. När jag kom till Venezuela för 33 år sedan och började undervisa på musikskolorna där var musiken det språk jag kunde kommunicera med. Nu med ungdomar från hela världen, än en gång, möts vi genom musikens språk och kan drömma tillsammans om en mer rättvis värld. ”

För Drömorkesterns konstnärlige ledare, Ron Davis Alvarez, är det en glädje att kunna välkomna Franka Verhagen till projektet och därigenom uppfylla ytterligare en av sina drömmar: att återigen få arbeta med den förebild som en gång var hans lärare vid universitetet i Venezuela.

”Det är en ära att ha en av mina viktigaste mentorer här för att arbeta med mig i Drömorkestern. Orkestern kunde inte vara i bättre händer”, säger Ron Davis Alvarez.

”Eftersom Ron arbetade med oss i det akademiska programmet för El Sistema-lärare i Venezuela, när det fortfarande var ett projekt och en dröm, visste vi tidigt att han är en medfödd talang. Med sin entusiasm, glädje, sin önskan att gå framåt, visst han direkt vad som behövde göras: att smitta andra unga musiker med samma passion för musik. Nu nio år senare har han slagit igenom stort i världen och är en betydelsefull ledare inom El Sistema-rörelsen.”, säger Franka Verhagen.

Följ oss i sociala medier för mer information. Facebook och Instagram: @dreamorchestra.se