En kväll med modiga människor

En kväll med modiga människor

På kvällen den 10 mars befann sig några några modiga musiker tillsammans på samma scen i Sjöströmsalen på Artisten. Några delade talarstol. Två orkestrar spelade bl.a. ett traditionellt afghanskt stycke Bia Beram ma ki Mazar, arrangerat av normannen Kai Benjamin Jack. Det var musiker, de flesta från Afghanistan, som höjde sina instrument mot det barbari som  drabbat dem.

Denna historiska händelse ägde rum i Göteborg tack vare ett besök av Zohra Orchestra, den första flickorkestern i Afghanistan, startad av Dr Ahmad Sarmast 2015 inom National Institute of Music of Afghanistan (ANIM), vinnare av Polarpriset 2018. Den består av 25 flickor, kritiserade och attackerade för att de ägnar sig åt musik i ett land i lång väpnad konflikt. Mellan 1996 och 2001 förbjöd talibanerna all musik. Zohra Orchestra togs emot i Göteborgav våra studenter i Drömorkestern. Där finns det flera modiga ungdomar från Afghanistan som beslutat sig för att fly från krig och elände och som nu för ett par dagar kunde återknyta kontakten med sitt gamla hemland tillsammans med flickorna i Zohra.

Mer än 400 personer fick vara med om en konsert som visade upp ett annat ansikte av Afghanistan. Publiken fick möta några modiga ungdomar som gör motstånd genom musik: Zohra, med den första kvinnliga afghanska dirigenten; Drömorkestern, med studenter  av mer än 13 nationaliteter , som har lärt sig vikten av att stödja sina musikerkamrater, att arbeta för allas gemensamma bästa. Alla har bestämt sig för att förvandla sina liv genom musik tillsammans.

Modiga människors möte en kväll som samlade många som vågar tro på en bättre värld.

Vi vill dela med dig några bilder och videoklipp från konserten som hade stöd av Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet, Polar Music Prize, Betlehemskyrkan och Dutt CSR Consulting.