Drömorkestern på Grönland

Drömorkestern på Grönland

Paulina and Mariam in Uummannaq

Två studenter i Drömorkestern besökte hösten 2019 Uummannaq på Grönland. Paulina (Sverige) och Mariam (Palestina) var där med om en upplevelse som de aldrig kunnat drömma om: att spela musik 750 kilometer från polcirkeln. Båda valdes ut av Drömorkesterns lärare för att vara en del av 90-årsfirandet av barnhemmet i Uummannaq, som drivs av Ann Andreassen.

Tillsammans med medlemmar i El Sistema Grönland, under ledning av den venezuelanska violinisten Sofía Hernández, och unga musiker från den grönländska skolan Maniitsoq y Nuuk, spelade Paulina (cello) och Mariam (klarinett) vid jubileumskonserten som gavs söndag 29 september 2019. Dirigent för konserten var Ron Davis Alvarez, Drömorkesterns konstnärlige ledare, som grundade El Sistema på Grönland 2011.

Mariam in Greenland

De stycken som framfördes vid konserten var: Nordenvind, av Kristine K. Jøorgensen; Inuk medley, av Justin La Valle; Intermezzo Sinfónico, av Pietro Mascagni; Iggo, från Chilli Friday; Movement från Nya Världen av Antonín Dvořák; Nationaldagspotpourri; Polka; Nuilersup Qilaq; Takuaq Paninnguaq, av Jørgen Fleischer; Musen Sang, av Kai Normann Andersen; Pirates of the Caribbean, av Klaus Badelt; Merengue del Primero, av Carlos Mendrano; och Cannon Rock, av Johann Pachelbel.

För att ta sig till Uuummannaq tog Paulina och Mariam ett tåg från Göteborg till Köpenhamn, därefter ett flyg från Köpenhamn till Kangerlussuaq, den enda staden på Grönland. Sedan tog de ett litet flygplan till Ilulissat och ett annat till Qaarsut, en liten stad där bara 200 människor bor. Därifrån flög de i tolv minuter med helikopter till Uummannaq, med en befolkning runt 2 000.

Detta är den första internationella turnén som Drömorkestern genomfört. En dröm har slagit in för Paulina och Mariam.

Följ Paulinas och Mariams resa till Grönland på IG och FB: @dreamorchestra.se